Palle Rasmus Jensen er en iværksætter uden lige og med hans plastik chatek, dimsedutter og flipovers tryllebinder han publikum med dimsedutter og opfindelser der aldrig helt er blevet til noget.
Af eksempler på opfindelser kan nævnes: laserscanner, den ekstra finger, man sætter på hånden for optimal udnyttelse af fingresystemet, eller hvad med Lærkofonen som hjælper folk med hørenedsættelse til at høre lærken synge i realtime.
Han er rigtig gammeldags opfinder og har i 16 år kæmpet med idéen om at ombygge hele verdens transportsystem. Hans fremtidsvisioner er elektriske biler, toge og busser og motorvejene erstattes med skinner. Men hvor fik han ideen til transportsystemet fra?
´Det hele startede med en frustration over trafikproblemet både herhjemme, men også i udlandet. På nuværende tidspunkt har en by som Los Angeles over 12 milliarder dollars i køudgifter hvert år og det stiger hele tiden. I Kina holder de hver dag i flere timers kø for at tanke benzin. Vi ved at olien på et tidspunkt slipper op og derfor må vi finde på noget andet `.

Sneboldseffekt
En simpel artikel om RUF projektet i Ingeniøren i 1990 startede en sneboldseffekt uden lige. Palle blev kontaktet af DR som lavede et interview i bedste sendetid, hvorefter DSB og HT fik nys om idéen. Palle blev pludselig interessant som investering men også som en trussel. I 1994 fik Palle et stipendium under Erhvervsfremme Styrelsens forsøgsordning "Stipendieordning for opfindere, og da laserscanneren havde høstet ham en del priser, havde han pludselig tid og penge til at videreudvikle RUF.
Han har siden hen lært at bruge 3D og animationsprogrammer som inspirerer ham til at designe og vise konkrete modeller af transportsystemet.
Kollektiv trafik:
For at beskrive RUF i korte træk kan man sige, at RUF systemet forener de bedste sider af tog og busdrift med de bedste sider af bilkørsel. Elbilen kan også køre på de almindelige veje og transportsystemet fungerer således at køretøjerne kan køre på to måder (Dual-Mode).
Køretøjerne kan være både biler (ruf) og busser (maxi-ruf). Skinnen er en meget slank trekantet skinne (monorail), som ruf'erne "rider" ovenpå. For palle er det essentielt, at kørslen bliver en fornøjelse:
´Nu behøver bilisterne ikke længere at konkurrere om, hvem der kan overhale flest på motorvejen. I stedet kører de lige bilen ind på en skinne og bliver mageligt transporteret. Imens kan de således sidde med deres laptop og starte på dagens arbejde.`
Et andet lille niche element er, at ruf'en har små batterier som oplades hver gang, bilen er på skinnen.
Palle er sikker på, at det nye system kan reducere antallet af trafikulykker: ´Sikkerheden ved skinnekørsel er langt højere end ved motorvejskørsel.` Palles livsprojekt har dog stadig nogle forhindringer både rent teknisk, men i 16 år har han også kæmpet med transport og trafikministeriet, bil og tog fabrikanter og ikke mindst olieselskaber for at få trumfet sin idé igennem:
´Nogle ser projektet som en trussel, hvilket jeg godt kan forstå. Vi har patent på det hele, så bilproducenter vil komme til at købe en licens for at køre på banerne og det vil give kassen.`
Går en opfinder på efterløn?
Hvis Palles livsprojekt går i opfyldelse, vil han starte en fond som støtter andre opfindere og iværksættere, der har en god idé. 200 studerende har været inde over RUF projektet, og Palle ser gode muligheder i at samarbejde med de studerende, der altid har en ny vinkel at se ideer på.
På WorkCampen skal Palle være med til at idéudvikle på Zentropa WorkZs eget projekt Evoke, der omhandler følelsesmæssig kommunikation igennem fx:intelligente smykker. Følg med på WorkCamp bloggen.
Fakta om RUF projektet
Læs mere om RUF projektet: http://www.ruf.dk/
Mere information om opfinderrådgivning på Teknologisk Institut: http://www.teknologisk.dk/erhverv/7709,1?hilite=ruf
Kontakt Palle Rasmus Jensen på: E-mail:
palle@ruf.dk eller telefon: 33 24 70 33