Den sociale sfære blomstrer som aldrig før, applikationer arbejder i dag bedre sammen og resulterer i flere innovative features. Man taler om ´Social Presence´ i form af Gtalk som er blevet integreret med Gmail. Word er blevet integreret i en online version kaldet Writely, hvor man i real time kan arbejde og håndtere Word dokumenter. Digg Spy er et andet social software fænomen som indeholder et væld af artikler posted og rated af Digg Community. I den seneste version af DiggSpy anvendes flere grafiske interfaces som repræsenterer brugernes fysiske færden og trafik rundt om de mest populære artikler. http://digg.com/spy.
Men kan det ikke blive for meget af det gode? Hvor er grænsen for hvad man skal deltage i? Og hvordan filtrer man de gode services fra de dårlige? Hvor mange login og brugerkontoer har man ikke samlet sig i løbet af det seneste år. Tilmeldingerne sker hurtigere end nogensinde før, fordi vi alle skal opkobles til det samme store netværk.
I løbet af de sidste tre måneder har jeg formået at tilmelde mig til 12 forskellige fildelingsservices enten i form af musik, billeder, hobbyer, netværk, nogle på grund af faglig sparring, mens andre er drevet af ren nysgerrighed? Nysgerrighed for at se hvilke nye ting folk finder på at dele med hinanden, og hvordan nettets nye indhold hele tiden bliver sorteret og varetaget af brugerne.
Men spørgsmålet er, hvad der skelner de forskellige tjenester fra at være rene fildelingssites til mere sociale tjenester? Nedenstående har Rashmi Sinha forsøgt at kategorisere nogle af tjenesterne ud fra hvilken form for social interaktion der tilbydes på de forskellige services.
Ifølge Rashmi Sinha er Friendster og LinkdIn første generations sociale netværk, men generer ikke nødvendigvis et socialt fællesskab.

Hun ser dem mere som værktøjer til individuel anvendelse, som hun siger er Friendster ikke nødvendivis ´naturlig ` socialisering:
´Are you my friend? type of awkwardness` - Sinha. Dog skal det nævnes at Friendster i Juni 2006 kunne bryste sig med, at de fik patent på området som dækker ´online sociale netværk`. http://www.redherring.com/Article.aspx?a=17498&hed=Friendster+Wins+Patent
Næste generations sociale netværk er mere baseret på at placere objekter i centrum såsom Flickr.
Sinha bruger vandkølesamtalerne som metafor for hvordan sociale netværk opstår omkring et givent objekt. Folk deler og observerer andres billeder på Flickr og den sociale tilknytning sker igennem objekter, og det informationsflow som konstant generes af objekter og de mange tusinde medlemmer.
Viral Sharing; defineres ved at man videregiver spændende ting og sager såsom f.eks videoklips på YouTube hvor navigationen baseres på hitlister som udvikles af brugerne. Og så er der de tagbaserede sociale delingsservices såsom del.icios.us og Flickr. Brugerne vedhæfter en note til deres billeder, video eller dokumenter, som på denne måde understøtter videndeling.
Følgende er en række principper for design af social software;
- Systemerne skal så vidt muligt være personlige og indeholde intelligent søgning ud fra ens profil.
- Mulighed for at få et overblik over brugernes sociale status og åbenhed for kreativitet i form at ratings, holdningsbarometre og andre former for artistisk ekspression (YouTube, Flickr).
- Gør systemet åbent for spil og social lir, såsom sladderspalter, kommentarfelter og mashups.
- Identificer symbiotiske relationer imellem det personlige og sociale. Dette kan gøre ved f.eks at organisere billeder ud fra events, eller musik organiseres ud fra playlister.
Det er vigtigt at redefinere privat og offentlig i forhold til brugernes ønsker og behov, således at der er flere muligheder for kontrollere ens indhold og redigere imellem privat og offentlig settings.
Ikke alle behøver at kreere! Rashmi mener, at man skal tillade forskellige niveauer af deltagelse. Der kan foregår en implicit kreativproces, hvor brugere kreere ved at forbruge og ved at tildele værdi til andres indhold. Men hvordan kan systemet så opfordre til deltagelse?
Dette kan gøre på flere måder men blandt andet ved:
- At fremhæve unikke bidrag fra brugerne
- Tillad mindre lokale grupper
- Fremhæv fordele for individet og gruppen
- Lad folk føle tilstedeværelsen af andre ved hjælp af brugerfotos, real time opdatering i form af samtaler og postings.
Rashmi henviser til The Wisdom of Crowds af James Surowiecki i henhold til balancen af styringen i et fællesskab med udgangspunkt i gruppers forskellighed og meningsudveksling. ” A crowd of decentralized people working to solve a problem on their own without any central effort guide them, com up with better solutions, rather than a top-down driven solution.” Suroweicki
Rashmi´s kommentarer og tanker om social software er taget fra hendes tilgængelige slides på det nye slides delingssted Slideshare som blev lanceret i en beta version her i weekenden.
Slideshare er en fri service, hvor man kan dele sine præsentationer og slideshows med andre brugere. Systemet er opbygget på samme måde som mange af de andre fildelingsite med tags, blogs og kommentar funktioner. http://slideshare.net/login eller bloggen: http://blog.slideshare.net/
En anden interessant ting som er væsentlig at have i tankerne, når man designer social software er den ældre målgruppe. Det er ifølge nye undersøgelser, de ældre som benytter sig af de sociale fildelingssite. De nyeste tal fra en undersøgelse udarbejdet af comScore Media viser, at 68 % af de 55 millioner MySpace brugere er ældre end 25 år, 40% af brugerne er imellem 35-40 år imens Friendsters en million brugere udgør 71 % af den ældre generation.
http://www.mediaweek.com/mw/news/recent_display.jsp?vnu_content_id=1003221208
I følge Jack Flanagan som er chef executive hos comScore Media Metrix, er der helt klart et nicheområde i den ældre målgruppe "There is a misconception that social networking is the exclusive domain of teenagers, but this analysis confirms that the appeal of social networking sites is far broader."
Spørgsmålet er hvad trejde generation social software tilbyder, med Googles 1,65 milliard dollarkøb af YouTube? Er Googles mission om at organisere og styre verdens information nu tilendebragt, og vil brugerne give dem lov?
Fakta om Rashmi Sinha & MindCanvas
Rashmi Sinha har en Ph.D i kognitiv psykologi og har i ti år beskæftiget sig med HCI. Hun ejer firmaet Uzanto som specialiserer sig i nye former for brugerundersøgelser, der går bort fra de kedelige surveys og i stedet anvender Game Elicitation Methods (GEMs). Oplev demoen på deres undersøgelsesværktøj ´MindCanvas` på: http://www.themindcanvas.com/
Læs mere om Rashmi Sinha på: http://www.rashmisinha.com/archives/social_software/